Oldalak

Összes oldalmegjelenítés

2010. április 15., csütörtök

Kárpát-medence



Tegnap óta gyűlnek cuccaink a fotelekben. Holnap reggel pedig bőröndökbe és útitáskákba kuporodva várják majd, hogy türelmetlenül kotorásszak zsebemben a kulcsok után, s hogy végre belássuk, sem több túracipő, sem több paradicsom konzerv nem fér már a csomagtartóba.
Itt az indulás ideje! Régóta készülünk rá feleségemmel, s most mégis izgulunk kicsit, mert egészen október végéig tart a kaland, s csak aztán derül ki, mit is végeztünk tulajdonképpen. Mi került elénk, amire nem számítottunk, és mi maradt le, amiről ma még azt gondoljuk, hogy igazán fontos lenne. Sejtem előre, kiadómtól még egy kis időt kell majd kérnem, mert oly’ hatalmas a terület, hogy félek, esetenként a feladat felületét karcolgatjuk csupán. Ja, hogy mi a feladat? Magyar történelmi és kultúrtörténeti emlékek gyűjtögetése Kelet-Európában. Elsősorban az épített emlékekről van szó. A Gyimesek lábánál rogyadozó épület, amely a Monarchia dél-keleti vasútvonalának utolsó állomása volt, például biztosan benne lesz, de olyan érdekességek után is kutatunk, mint mondjuk a horvátországi Trogir egyik több száz éves házának udvarán található Mátyás király-relief, amelyet egy korábbi utunk alkalmával fedeztünk fel. Meg városok, meg tájak, meg különleges tárgyak hatszáz oldalon, ezer képben, album formájában. Az Alexandra Kiadó jóvoltából már két ilyen „hatszázason” vagyunk túl, tudjuk, nagyon nagy a falat. Az egyik már megjelent (Magyarország 1000 csodája), a másik most van kiadói feldolgozás alatt (A magyar népművészet 1000 csodája), s nem kis örömünkre megkaptuk ezt a harmadik lehetőséget is. Kicsit félve, de azért ideírom, hogy most újra jelentősen gyarapodik az a nemzeti fotótár, amelynek darabkáit már évek óta hordozgatjuk egy kupacba. Rendszerezve, információkkal ellátva egyszer talán megáll a saját lábán, hiszen olyan erősségei vannak, mint a magyar alkotók portré-gyűjteménye határainkon innen és túl. Erről jut eszembe! A Duna TV honlapján lévő Csodavadászatra keresztelt kirakatomban tegnap új rovatot indítottam: „Művészvasaló” címmel.
Addig is. Amíg újra jelentkezem, kérlek Benneteket, nézzetek bele ebbe a fotó-birodalomba, van ott olvasni való is rengeteg.

Hát akkor legközelebb a Vajdaságból …