Oldalak

Összes oldalmegjelenítés

2009. december 27., vasárnap

Részeges körte

Az ember ne cserélgesse a barátait, bármilyen nehéz időszakokat kell is átvészelni velük!  Ha isznak, hát isznak. Ha eldőlnek, hát eldőlnek. Ha tapasztalatok indokolják, padlócsempére tálalt desszerttel kell várni a likőrszagú társaságot. A tálalás módja sok mindent leegyszerűsít. Akinek házában sűrűn vesztik el barátok (és nem barátok) lélekjelenlétüket, az tudja, hogy miről beszélek. Igen. Az utómunkálatokról. Így azonos eszköz használható a másnapi ébresztésükhöz és a nyomok eltakarításához. Ha közelebbi barátokról van szó, akkor kíméletességből csatlakoztassunk a locsolótömlő végéhez egy állítható szórófejet. A víz hőmérsékletével azonban ne kényeztessük őket, mert termálfürdős kényszerképzetük támad, s még tovább dagonyáznak félálomban. Ha mégis makacsabb jelenetek adódnának, akkor a „kutyaharapást szőrével” népi bölcsességből, csupán a tanács első felét kell alkalmazni. Így, szerencsés esetben a jövő évi gondunk is megoldódik egyben. Ha ez sem használ, akkor le kell szerelni a kapuról a csengőt.
A lényeg, hogy megőrizzük barátainkat!
Megadom a kezdő lépést:

Villányi részeges körte torony prószával, erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók:
-         -         4 db             körte
-         -         80 g             kukoricadara
-         -         320 g           tej
-         -         1 rúd            vanília
-         -         80 g             cukor
-         -         2 dl              vörösbor
-         -         szegfűszeg, fahéj
-         -         100 g erdei gyümölcsmix

A körtéket megpucoljuk, a vörös borba fahéjat, szegfűszeget teszünk, majd felforraljuk. A tűzről levéve belehelyezzük a körtéket és kb. 10 percet állni hagyjuk benne – amíg el nem színeződik – majd kivesszük és hűlni hagyjuk. A tejjel, vanília rúddal, cukorral és a darával puliszkát készítünk. Mikor megfőtt, lapos tálcára öntjük és hagyjuk szétterülni, majd félretesszük kihűlni.
A borból kivett, kihűlt körtét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. A visszamaradt borban az erdei gyümölcsöt kevés cukorral beforraljuk. A puliszkából – pogácsa szaggatóval – egyforma köröket vágunk ki és a felszeletelt körtével ill. az erdei gyümölccsel felváltva feltornyozzuk.

TIPP:   Kellemesen fanyar, "férfias" desszert, melyet lágyíthatunk, ha a vörös bort a fűszerezés mellett beédesítjük vagy az erdei gyümölcsöket tejszínnel és borral főzzük fel.



A kompozíció elkészítéséhez és tálalásához Laczkó Ottó mesterszakácsot (www.akonyha.com) hívtam segítségül.