Az ember ne cserélgesse a barátait, bármilyen nehéz időszakokat kell is átvészelni velük! Ha isznak, hát isznak. Ha eldőlnek, hát eldőlnek. Ha tapasztalatok indokolják, padlócsempére tálalt desszerttel kell várni a likőrszagú társaságot. A tálalás módja sok mindent leegyszerűsít. Akinek házában sűrűn vesztik el barátok (és nem barátok) lélekjelenlétüket, az tudja, hogy miről beszélek. Igen. Az utómunkálatokról. Így azonos eszköz használható a másnapi ébresztésükhöz és a nyomok eltakarításához. Ha közelebbi barátokról van szó, akkor kíméletességből csatlakoztassunk a locsolótömlő végéhez egy állítható szórófejet. A víz hőmérsékletével azonban ne kényeztessük őket, mert termálfürdős kényszerképzetük támad, s még tovább dagonyáznak félálomban. Ha mégis makacsabb jelenetek adódnának, akkor a „kutyaharapást szőrével” népi bölcsességből, csupán a tanács első felét kell alkalmazni. Így, szerencsés esetben a jövő évi gondunk is megoldódik egyben. Ha ez sem használ, akkor le kell szerelni a kapuról a csengőt.
A lényeg, hogy megőrizzük barátainkat!
Megadom a kezdő lépést:
Villányi részeges körte torony prószával, erdei gyümölcsökkel
Hozzávalók:
- - 4 db körte
- - 80 g kukoricadara
- - 320 g tej
- - 1 rúd vanília
- - 80 g cukor
- - 2 dl vörösbor
- - szegfűszeg, fahéj
- - 100 g erdei gyümölcsmix
A körtéket megpucoljuk, a vörös borba fahéjat, szegfűszeget teszünk, majd felforraljuk. A tűzről levéve belehelyezzük a körtéket és kb. 10 percet állni hagyjuk benne – amíg el nem színeződik – majd kivesszük és hűlni hagyjuk. A tejjel, vanília rúddal, cukorral és a darával puliszkát készítünk. Mikor megfőtt, lapos tálcára öntjük és hagyjuk szétterülni, majd félretesszük kihűlni.
A borból kivett, kihűlt körtét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. A visszamaradt borban az erdei gyümölcsöt kevés cukorral beforraljuk. A puliszkából – pogácsa szaggatóval – egyforma köröket vágunk ki és a felszeletelt körtével ill. az erdei gyümölccsel felváltva feltornyozzuk.
TIPP: Kellemesen fanyar, "férfias" desszert, melyet lágyíthatunk, ha a vörös bort a fűszerezés mellett beédesítjük vagy az erdei gyümölcsöket tejszínnel és borral főzzük fel.
A kompozíció elkészítéséhez és tálalásához Laczkó Ottó mesterszakácsot (www.akonyha.com) hívtam segítségül.
ez átment?
VálaszTörlés